koersen

16 juli 1887: Palio van 2 juli uitgesteld voor komst koning Umberto I en Margherita di Savoia

De “quatro giorni” werden voor de komst van de koning en koningin van Italië verplaatst naar 16 juli en de dagen ervoor. Alles moest wijken dus de contrade waren opgetogen dat het eindelijk zover was.

Ook de Corteo Storico werd uitgebreid met een extra “wagen” én maar liefst 140 extra figuranten om de hoge gasten te imponeren. De “Musici di Palazzo” speelden voor het eerst de ‘Marcia del Palio’, gecomponeerd door maestro Pietro Formichi (er zijn echter andere bronnen die beweren dat Marcia reeds twee jaar eerder zou zijn uitgevoerd). Ook de “canape” werden vervangen door tricolore linten. De start werd uitzonderlijk ter hoogte van chiasso del Bargello gegeven (in de Casato). Zelfs de finish werd verplaatst ter hoogte van Fonte Gaia zodat de hooggeplaatsten alles goed konden volgen vanop het grote balkon.

De koers zelf werd gewonnen door Giraffa met Genesio Sampieri detto Il Moro op de merrie Farfallina. De prior van Giraffa had, zo werd gezegd, Il Moro extra aangemoedigd door te zeggen dat de winnaar extra beloond zou worden door de koning, zowel geldelijk als een vaste job in de koninklijke stallen. De teleurstelling bij Sampieri was groot toen hij enkel extra geld kreeg i.p.v. een ‘vaste job’.