straffe verhalen

2 juli 1835 : de laatste Palio van Stecco

Francesco di Pietro Grasso, bekend als Stecco speelde in 1835 de hoofdrol in een zeer merkwaardige episode van de Palio.

Stecco, met dertien koersen en 1 overwinning op de teller krijgt geen kans. Duidelijk teleurgesteld in de beslissing van de kapiteins schuimt hij de dag van de koers meerdere cafés af. Op het moment van de koers staat hij opgesteld in de San Martino om van daaruit het spektakel te volgen.

Uit het verhaal van een getuige blijkt dat wanneer de fantino van Civetta ten val kwam, Stecco de piste is opgelopen en, zwaar beschonken, op het paard is gesprongen, hiermee alle regels van de palio brekend. Vervolgens zette hij de achtervolging op de andere in. Bij het uitrijden van de San Martino kwam hij echter al zwaar te val. Hij viel met zijn hoofd op de piste en bleef onbeweeglijk liggen.

Al snel werd hij door het toenmalige Rode Kruis afgevoerd naar de nabijgelegen Osteria del Socini waar men hem in een kist naar het ziekenhuis voerde.

Dit was, uiteraard, zijn laatste optreden op de Piazza del Campo. Hij kreeg ook een verbod om nog in Siena te komen tussen 20 juni en 20 augustus. Niettemin keerde deze vlechter van beroep in 1840 terug naar Siena tijdens de dagen van de Palio. Hij werd gearresteerd en bracht 3 dagen in de gevangenis door.