cavalli

Gaudenzia : het gouden jaar 1954

Gaudenzia, geboren in 1944, debuteerde in augustus 1952. Net als in 1953 (juli en augustus) reed ze een palio bij de eersten maar kon ze niet winnen. In 1954 echter kwam het tot succes(sen).

Op 2 juli 1954 kwam ze uit voor Onda, met Vittorino als fantino. Ze vertrok als eerste en gaf deze plaats niet meer af. Ze won zo de eerste Palio die rechtstreeks uitgezonden werd op televisie.

Op 16 augustus van hetzelfde jaar reed ze voor Giraffa met Veleno. In de eerste San Martino pakte ze de kop, na valpartijen van Onda en Chiocciola. In de Casato viel Veleno echter. Nicchio, met Vittorino, de trainer van Gaudenzia, pakte de kop. In de laatste Casato maakt het paard van Nicchio een foutje, het draait te breed waardoor Gaudenzia de binnenbocht kan pakken en zo zijn tweede palio wint dat jaar. Vittorino erkende zijn fout. Als hij zijn zweep zou gebruikt hebben had het paard niet kunnen passeren. Hij kreeg dit echter niet over het hart… Gaudenzia pakte dus een cappotto, dit ten koste van zijn trainer en zijn eigenaar Marcello Giachetti, die contradaiolo was van Nicchio.

Op 5 september vond er een Palio Straordinario plaats. Gaudenzia werd uitgeloot door Leocorno, die een akkoord bereikten met Vittorino om te rijden. In een vergelijkbare koers met die van juli won Gaudenzia. Van start tot finish was ze aan kop.

In 1955 komt ze slechts 1x aan de start, zonder succes. In 1956 wint ze een vierde en laatste palio, in augustus voor Istrice. In juli 1960 rijdt ze haar laatste koers op 16-jarige leeftijd.

1 thought on “Gaudenzia : het gouden jaar 1954

Comments are closed.