korte filmpjes

Il Palio Degli Scossi 1989

In 1989 werd er in het programma Colosseum (programma over paarden) van de Rai een stuk gewijd aan de palio van Siena, en meerbepaald aan de cavalli scossi (paarden zonder ruiter). Zoals jullie ongetwijfeld weten kan een paard (zonder ruiter) ook winnen! Dit gebeurt niet veel (23x in de geschiedenis van de Palio). Een overzicht kan je op palio.be vinden. Het is wel opvallend dat dit na de Tweede Wereldoorlog 15x gebeurde, waarvan 2x na 2000.

In de documentaire start men in 1977 (Quebel voor Valdimontone) om via 1983 (Benito voor Leocorno) uit te komen in het magische jaar 1989 : Vipera voor Lupa in juli en Benito (weeral) voor Drago in augustus. In augustus zelfs het wondermooie duel tussen Benito en Pitheos!

De documentaire eindigt met beelden van de “Palio alla lunga” uit 1989. Dit gebeurde vroeger veel meer (laatste officiële in 1907). De traditie schrijft voor dat de wijk die wint zelf mag beslissen of ze een palio alla lunga willen organiseren. In 1989 organiseerde Selva de laatste. Vertrekken doen de paarden (zonder ruiter) net buiten de stadsmuren om dan door de straten naar de Duomo te lopen. Omdat dit eigenlijk te gevaarlijk is voor de paarden (er ligt immers geen zand en paarden durven wel eens uit te schuiven) is het sinds 1989 geen recht meer van de wijk en is het dus eigenlijk verboden.