cavalli

Quebel, de witte schicht van de jaren 70

Quebel was een veel-winnaar in de jaren zeventig; geboren in 1969, en 10 jaar later op pensioen gesteld na een ongeval tijdens de palio van 16 augustus 1979.

Deze halfbloed ruin, uit de scuderia Savelli debuteerde op de Piazza in 1974 voor Istrice, de eerste van 11 opeenvolgende deelnames aan de Palio. Door zijn vurig temperament  werd hij nooit echt bereden door de grote fantini uit die tijd. Het is zelfs opvallend dat hij op 11 deelnames door 9 verschillende fantini bereden werd.

De eerste overwinning kwam er in de chaotische Palio van 2 juli 1976, die veel weghad van een palio alla lunga met cavalli scossi. Zowat elke fantino kwam ten val en één van dé beelden van die koers waren de fantini die bij de passage in de tweede San Martino met zand naar de paarden gooiden om ze aan te moedigen om sneller te lopen!

Ook Valente, de fantino van Chiocciola slaagde er wel in om Quebel te lanceren. Hij kon zijn eerste positie behouden en won de Palio waarin enkel Aceto te paard bleef!

De overwinning zorgde echter niet voor interesse van grote fantini. In augustus werd Quebel bereden door Renato Monaco detto Grinta, een onervaren fantino. Al in de eerste Casato kwam hij ten val en vluchtte hij zo snel mogelijk van de Piazza.

Op 2 juli 1977 bracht het lot hem naar Valdimontone waar hij bereden werd door Michele Bucci detto Randa. De debuterend Randa kwam ten val in de tweede San Martino (zie foto voor hét beeld van die koers). Desondanks de val slaagde Quebel erin om zijn koers voor te zetten.Enkel de krachtige Rimini, bereden door Spillo, trainer van Quebel notabene! In de derde San Martino botst Spillo tegen de balustrade. Quebel duikt het gat in en wint voor de tweede maal scosso, een record dat 12 jaar later door Benito geëvenaard wordt.

Het agressieve karakter van Quebel gaf hem de reputatie van een moeilijk paard waardoor het zoals gezegd moeilijk was om fantini te vinden die hem wilden berijden. Ook in de stal was hijonhandelbaar.

Quebel won op 4 juli 1979 zijn eerste én enige koers mét fantino. Het was een spannende Palio die bol stond van de kopwisselingen, die eindigde met een sprint met vijf. Quebel trok aan het langste eind en won voor Civetta met Tremoto. In tegenstelling tot koersen waarin hij scosso reed én telkens met grote voorsprong aankwam, was het verschil hier merkelijk kleiner.

Ook voor de palio van 16 augustus 1979 werd Quebel toegewezen aan Civetta. Deze keer was Ercolino fantino van dienst. Het duo vertrok goed maar in de tweede San Martino blesseerde Quebel zich, zonder te vallen. De blessure was ernstig en betekende het einde van Quebel.

1979 was trouwens een tragisch palio-jaar voor paarden. Ook Zurigo, Zirbo, Casperia en Niagara blesseerden zich.

16 agosto 1974 Istrice Giove
2 luglio 1975 Onda Ercolino
17 agosto 1975 Civetta Liscio
2 luglio 1976  Chiocciola  Valente
18 agosto 1976 Selva Grinta
2 luglio 1977  Valdimontone Randa 
16 agosto 1977 Civetta Marasma
3 luglio 1978 Tartuca Canapino
16 agosto 1978 Valdimontone Randa
4 luglio 1979  Civetta Tremoto
16 agosto 1979 Civetta Ercolino