fantini

Testina, de man die danste voor het geld!

Giulio Cerpi was een echte Sienees. Hij was stalman in de villa van de adellijke familie Parigini. Hij kende de Palio heel goed en had een lange maar tegelijk wisselvallige carriere, zwevend tussen glorie en verraad. Hij won 3 maal (25 september 1913, 17 augustus 1919 en 2 juli 1921), maar liet zich ook vaak omkopen door de hoogst biedende.

Testina stond vooral bekend omwille van zijn krachtige en geweldadige zweepslagen. Zijn zweepslagen aan Zaraballe in 1902 waren de meest intense en bloederige ooit gezien op het plein.

Het duurt tot 1913 alvorens hij de Palio kan winnen. Na de onderbreking van de Eerste Wereldoorlog in 1919 doet hij iets wat aantoont hoe hij zwicht voor het geld. Op 16 augustus rijdt hij de Palio voor Torre. Na de koers worden afspraken gemaakt over de Palio Straordinario van de dag erna. Voor deze koers zouden naast paarden ook fantini verloot worden. Er wordt afgesproken dat hij ondanks alles Torre moet helpen. Het lot wijst hem toe aan Oca, dé vijand van Torre. Er wordt afgesproken dat hij tijdens de koers stopt, een zijstraat inloopt waar een wagen zal wachten om hem in veiligheid te brengen. Testina negeert de afspraken met Torre en wint de Palio voor Oca.

Na zijn derde en laatste overwinning in 1921 ging het van kwaad naar erger met hem. Hij was vaak dronken. Na zijn pensioen kon hij nauwelijks gaan, was vaak dronken en werd een vieze en vuile bedelaar. Na een leven als ster van de Palio di Siena eindigde hij in een psychiatrisch ziekenhuis.