koersen

16 augustus 1968 : Aceto wint zijn eerste Palio voor Oca.

Er wordt slechts met 9 gestart nadat het paard van Drago gekwetst geraakt is bij de Prova Generale. Mossiere Vittoio Baini slaagt erin om de start snel en goed te laten verlopen. Alle contrade hebben genoeg plaats, staan op hun plaats en startten goed.

In de eerste San Martino pakt Oca de leiding, Selva valt. In de eerste Casato heeft Aceto nog steeds de leiding, maar alle andere wijken hebben een goede positie. Civetta valt als tweede.

In de tweede San Martino weigert Livietta te draaien. De palio van Oca zit erop. Onda en Istrice nemen de leiding, achtervolgt door Leocorno en Torre. Net daarachter volgen Montone en Chiocciola, die voor de capotto gaan.

Onda gaat de tweede Casato tegemoet als leider. Leocorno pakt echter over. Achter hem kan Istrice niet meer volgen. Torre en Onda delen zweepslagen uit, ook Chiocciola en Montone doen hetzelfde. Voor Leocorno lijkt de palio binnen te zijn.

In de laatste San Martino vallen Torre, Onda, Chiocciola en Istrice. Enkel Canapino voor Montone blijft zitten.

In de laatste Casata gebeurd het onwaarschijnlijke. Leocorno, met de overwinning reeds op zak stopt plots. Achter hem doen de paarden van Torre en Chiocciola hetzelfde. Vervolgens komt Montone, met Canapino als ruiter, ook hij stopt. Niemand begrijpt er nog iets van. De piste in de Casato staat vol paarden, politieagenten en toeschouwers.

Als laatste draait Oca, hij passeert een dolenthousiaste man uit de Corteo van Leocorno, die overtuigd van de overwinning, onderweg is om de palio te gaan halen.

Aceto weet niet eens dat hij gewonnen heeft. Hoe zoekt zelfs naar argumenten om zijn verschrikkelijk slechte palio te verantwoorden. Maar voor hij het weet wordt hij in een feestende massa van Ocaioli meenomen….