korte filmpjes

16 augustus 1987 : Drago geeft de start

Augustus 1987 : Pantera is topfavoriet met Benito en Cianchino. Chiocciola (Figaro en Bastiano) is de uitdager. De onbekende Galleggiante debuteert bij Tartuca met Imolino (ook debutant).

De mossiere roept de 10 wijken binnen : Selva, Chiocciola, Montone, Bruco, Onda, Pantera, Istrice, Oca, Tartuca en Drago die de start moet geven. Falchino heeft enorme problemen met Martino (het paard van drago). Hij krijgt zijn paard niet tussen de touwen. Een politie-man helpt hem zelf om binnen te lopen maar het paard zet zijn poten uit elkaar en weigert verder te gaan. De agent loopt dan zelf maar binnen met een mossa non valida als gevolg. Na meer dan een uur wachten en proberen besluit de starter (D’Inzeo) de ‘seconda busta’ te openen. Martino wordt als eerste binnen gezet waarna de rest in volgorde van de twee enveloppe wordt binnengeroepen.

Wanneer Selva eindelijk besluit om te komen, steigert Martino waardoor Falchino onmiddellijk van zijn paard springt. De Palio is al afgelopen voor Drago. Een minuut en 14 seconden later komt Pantera als eerste over de streep en maakt hij zijn rol als topfavoriet waar.

Sindsdien is het niet meer voorgevallen dat een mossiere een seconda busta moet bovenhalen.