koersen

2 juli 2002, de ongelooflijke remonte van Istrice

Deze koers zal niet alleen herinnerd worden door de overwinning  van Istrice na een onwaarschijnlijke comeback maar ook door de twee en een halve ronde waarin Bruco aan de leiding loopt, en door de het overpakken van de kop door Onda tot enkele meters voor de streep.

Toen Lupa, na een startprocedure van 40 minuten, eindelijke binnenkwam, schoot Bruco uit de touwen. Onda begon reeds daar aan zijn inhaalkoers. Oca, de topfavoriet met Il Pesse, vertrok pas als negende. In de eerste Casato draaide Bruco met redelijke voorsprong op Onda, Tartuca, Torre, Montone en Chiocciola. In de tweede San Martino zijn de posities ongewijzigd gebleven. Onda, met Salasso draait korter en korter om terrein goed te maken.

In de derde San Martino draait Trecciolino, en vooral Urban, te breed. Onda duikt in het gat en neemt de leiding. Ook Istrice draait korter en volgt op enkele passen van Onda. Bruco lijkt ter plaatse stil te staan!

In de laatste Casato kan Salasso niet voorkomen dat Zilata Usa te kort draait. Hij botst tegen de schutting. Onda is het ritme even kwijt en Istrice profiteert. Op de meet zijn Dè op Ugo Sanchez enkele centimeters sneller dan Onda. Salasso’s droom om de Palio te winnen strandt op de meet! (later zou hij de Palio winnen in 2004 (Giraffa, scosso), 2006 (Selva, inclusief vierde ronde) en 2014 (Drago, ook na een fantastische koers).