koersen

2 juli 2004 – het mirakel van Salasso

De palio van 2 juli 2004 zal herinnerd worden door het onwaarschijnlijke maneuver van Salasso. De 10 contrade worden als volgt binnengeroepen : Lupa met Belisario (Massimino); Bruco met Vai Go (Velluto); Giraffa met Donosu Tou (Salasso); Pantera met Zodiach (Sgaibarre); Valdimontone met Afara (il Pesse); Onda met Didimo (Batticuore); Drago met Altoprato (Cianchino); Oca met Acquario (Mamassino), Torre met Brento (Gingillo); en Selva die de start mogen geven met Alesandra (Bonito da Silva). Bartolo Ambrosione maakt zijn debuut als mossiere.

Giraffa start goed met een geconcentreerde en gedetermineerde Salasso. OokMontone, Pantera en Lupa zijn goed weg. Bruco kiest voor een lager traject en draait perfect in de eerste San Martino en nemen zo de kop over van Giraffa. In de eerste casato draait Bruco confortabel als eerste, gevolgd door Torre. Giraffa loopt derde. Achterin vallen Oca en Onda. In de tweede San Martino draait Torre veel te breed. Giraffa profiteert en schuift een plaatsje op, in het zog van Bruco.

Bruco leidt comfortabel en Salasso beseft dat hij een niet alledaags maneuver moet ondernemen om alsnog kans te maken op de overwinning. Terwijl Bruco de laatste San Martino zonder risico, en eigenlijk te breed wil nemen, snijdt Salasso alles af wat er af te snijden valt. Hij snijdt Bruco de pas af, komt ten val omdat hij te kort wil draaien, neemt Bruco mee in zijn val en lanceert zo zijn paard. Twee scossi’s op kop, met Bruco aan de leiding. Vai Go botst echter tegen het eveneens loslopende paard van Oca (dat een ronde achterstand heeft) in de laatste Casato. Hierdoor kan Giraffa de kop nemen en kopt het eerst aan. Op de foto boven dit artikel lijkt het alsof ze tweede zijn, het paard links is echter het paard van Oca.

Tot op vandaag is dit de laatste palio gewonnen door een scosso!