koersen

2 juli 2013 : Oca houdt stand in spectaculaire sprint

Oca wint op 2 juli 2013 zijn 3e palio op 7 jaar, zijn 65ste in totaal. Ook voor Tittia is het zijn derde tot dan toe (alledrie bij Oca). Voor Guess is het zijn eerste en enige triomf op de Piazza. De palio werd geschilderd door Claudia Nerozzi, geboren te Siena in 1987.

Giovanni Atzeni reed op Guess zowat de perfecte Palio nadat het pas na de eerste San Martino aan de leiding kwam.

Het lot gaf volgende startvolgorde weer : Montone, Lupa, Torre, Istrice, Leocorno, Civetta, Oca, Onda, Pantera en Nicchio, dat de start gaf. Na één valse start en veel wanorde tussen de touwen waren ze na een kleine 50 minuten pas weg.

Torre nam onmiddellijk een vroege voorsprong, gevolgd door Lupa en Istrice (die zweepslagen uitwisselden), Oca, Civetta, Onda, en Nicchio. Leocorno, Montone en Pantera volgeden in de achtergrond. In de eerste San Martino ging Oca langs onder en nam het de leiding. In de achtergrond viel Nicchio pas voor de tribune van zijn paard. Oca blijft aan de leiding, gevolgd door Torre en verderop hadden Montone en Lupa plaatsen gewonnen.

Na 1 ronde was het Oca, kortgevolgd door Torre, Lupa, Montone, de scosso van Nicchio en Pantera. De rest was al uitgeteld. In de tweede San Martino neemt Pantera het risico langs onder, met een val tot gevolgd. Hierdoor hindert hij Torre dat plaatsen verliest ten opzichte van Oca, dat ondertussen een kleine 10 meter voorsprong heeft. Lupa klimt naar de tweede plaats op Indianos.

Bij aanvang van de laatste ronde heeft Oca een 5 tal meter op Lupa en de scosso van Pantera. In de laatste San Martino gaat het ‘lege’ paard van Pantera weer langs onder, maar Oca pareert goed. Ook Lupa neemt de perfecte San Martino. De laatste casato zijn de 3 slechts enkele meters van elkaar verwijderd. In de laatste rechte lijn pareert Oca eerst de scosso van Pantera om dan aan de binnenkant van de piste Lupa te pareren. De drie eindigen op enkele centimeters van elkaar op een rij. Lupa moet zo laag gaan dat ze nog tegen de balustrade botst en valt. Oca wint op het paard dat enkele jaar voordien met een kramp op de Piazza lag toen het voor rivaal Torre reed!