koersen

2016, het jaar van Lupa

Op deze laatste dag van het jaar blikken we met twee video’s van de koersen van 2016 graag terug op de cappotto van Lupa.

Sinds 2 juli 1989 snakte Lupa naar een nieuwe overwinning. Zeker na de indrukwekkende zegereeks van vijand Istrice sinds 2000.

Op 2 juli was het na 27 jaar wachten EINDELIJK weer aan hen. De wijken werd in volgende volgorde binnengeroepen : Oca, Drago, Lupa, Istrice, Chiocciola, Aquila, Tartuca, Nicchio, Giraffa en Bruco die de start moesten geven.

De nieuwe mossiere, Fabio Magni, liet de paarden 2 maal terug buitengaan om een betere startvolgorde te bekomen tussen de touwen. Istrice en Lupa vochten, zoals het hoort als rivalen, een robbertje uit om de beste plaats. Toen Bruco dan toch binnenkwam werd de start onmiddellijk als ongeldig aangegeven door Magni. Het paard van Lupa stond op die moment gedraaid. Magni wou dus een perfecte line-up.

Bij de vierde poging was het raak. Iedereen stond goed opgesteld en Nicchio, Drago, Tartuca en Lupa vertrokken het best. In de eerste San Martino kwamen Chiocciola en Giraffa ten val. Vanaf dan lagen de posities vast : Nicchio, gevolgd door Drago, Lupa en Oca. Ietwat verder kon ook Tartuca nog volgen. De rest was uitgeteld voor de overwinning.

Pas in de laatste Casato veranderde alles, echt alles. Voor het stadhuis probeerde Lupa langs onder te gaan. Tegelijk zetten Drago een aanval in langs boven. Nicchio kon onmogelijk beide pareren en moest Lupa langs onder laten passeren. Lupa won zo de palio van 2 juli 2016 met Jonatan Bartoletti detto Scompiglio op Preziosa Penelope.

Op 13 augustus koppelde het lot Preziosa Penelope weer aan Lupa. Ook met Scompiglio werd snel een akkoord gevonden.

Tot aan de eerste San Martino reed  Bartoletti een voorzichtige en zeer intelligente koers, voortdurend  naar links en rechts kijkend naar eventueel gevaar, lees een onbesuisde ruiter, nam een mooie bocht en zat derde achter Nicchio en Drago. Bij de aanvang van de tweede ronde liet Nicchio onbegrijpelijk veel ruimte langs binnen en Drago en Lupa gingen hem voorbij. Enrico Bruschelli  botste tegen het paaltje van San Martino en viel veel te gemakkelijk. En dan volgde een bloedstollende derde en laatste ronde.  Mari zag het gevaar en ging bewust dicht bij de steccato of afsluiting rijden, en toch zag Bartoletti een  kleine opening, dook erin, Preziosa Penelope botste licht tegen de afsluiting, Bartoletti passeerde langsbinnen, gaf een kleine maar duidelijke elleboogstoot aan Mari voor Drago, en nam de leiding in San Martino. Preziosa Penelope schoof uit maar hervond onmiddellijk haar ritme en liep naar een  sensationele cappotto.

De zon ging definitief onder voor Istrice, grote ontgoocheling voor Drago en nog meer voor Aquila. Carboni, de killer van Pantera, werd in Stalloregi onthaald alsof hij gewonnen was. Ook grote vreugde bij Valdimontone want  rivaal  Nicchio bleef ontgoochelen.

Lupa liet de Palio van juli op de Piazza del Campo verschijnen om zijn nieuw broertje af te halen.  Opnieuw was de vreugde van Lupa intens, al iets uitbundiger dan in juli, en met nog toegenomen  ongeloof.

Tot slot enkele foto’s om te illustreren hoe blij men wel is, en hoe de Palio ook tijdens de winter voortleeft in de wijk die gewonnen heeft :

Het standbeeld van Sallustio Bandini op Piazza Salimbeni (aan de Monte dei Paschi) kreeg een warme winterjas (cappotto) aan.
Traditioneel zet Lupa een kerstboom aan het doopfontein. Dit jaar zijn het er uiteraard twee!