koersen

3 juli 1991, Tartuca na 19 jaar

Na negentien jaar en één dag kan Tartuca weer genieten van een succes nadat ze een palio winnen die bol staat van controverse omwille van de lange startprocedure die bijna 2 dagen in beslag neemt.

De grote paarden van die tijd, Benito, Pytheos en Figaro zijn er niet bij, Tartuca en Pantera zijn favoriet met Uberto en Chartreuse. Bij de Prova Generale blesseert Aceto zich en wordt vervangen op de laatste moment door Bazzino. Alsof dat niet genoeg is wordt Bastiano bij Chiocciola na 5 prove opzijgeschoven voor Falchino die op Nearco Tartuca zal moeten opvangen. Voor de Provaccia wordt diezelfde Nearco vrijgesteld om hem te sparen voor de koers.

Voor de vierde keer in evenveel koersen verandert men van Mossiere. Deze keer is het de beurt aan Amos Cisi (die tot 1996 de honeurs zou blijven waarnemen). De mossa blijkt onmiddellijk gecompliceerd te zijn. Met 7 debutanten wordt het er niet makkelijker op. De jonge dieren worden zenuwachtig. Massimino die de start moet geven voor Nicchio wacht op een fout van Montone, maar deze staat stil aan de koord. Chiocciola zoekt Tartuca op. Na anderhalf uur en 10 keer terug proberen van de mossiere wordt de palio uitgesteld omwille van de duisternis.

Na een nieuwe nacht, vol nieuwe geheime afspraken tussen wijken, keren de 10 wijken in dezelfde volgorde tussen de touwen. Iedereen had verwacht dat men de 2e enveloppe zou gebruiken maar Cisi kiest resoluut voor dezelfde volgorde.

Na een tijdje komt eindelijk het langverwachte moment : Nicchio komt binnen en Lupa, Civetta, Montone en Pantera vertrekken als eersten. Chiocciola slaat in zijn opzet en zorgt ervoor dat Tartuca als laatste vertrekt. In de eerste San Martino komen Pantera en Valdimontone ten val. Lupa en Civetta lopen, tot verbazing van alle kenners aan kop. Ondertussen begint Cianchino, bevrijd van Falchino, aan een inhaalrace. In de tweede San martino komen Nicchio, Chiocciola en Onda ten val. Il Bufera (Lupa) en de jonge Trecciolino (Leocorno) duelleren voor de eerste plaats. In de achtergrond komt Tartuca aanzetten. Bij het begin van de derde en laatste ronde gaat Tartuca voorbij Civetta en blijft er één doel voorop rijden : Lupa. In de laatste San Martino komt Tartuca langszij en voor het stadhuis gaat hij naar de eerste plaats.

Net als in 1972 komt Lupa als tweede aan achter Tartuca.