fantini

Aldo Mantovani detto Bubbolo, vechtersbaas bij uitstek!

Aldo Mantovani, geboren in Siena (istriciaiolo) was circusartiest. Hij debuteerde net voor zijn 19e verjaardag voor Drago in september 1910. Een jaar later won hij zijn eerste van vier palio’s. Zijn laatste won hij 20 jaar later. Hij reed 30 palio’s in een carriere van 36 jaar (4 jaar onderbroken door de Eerste Wereldoorlog). Hij won 2 maal voor en 2 maal na de oorlog.

Dé anekdote uit zijn carriere speelt zich af in 1919. Op 16 augustus 1919 was Selva betrokken in een zeer bloedige Palio die ontaarde in een steekpartij van Aldo Mantovani detto Bubbolo door een contradaiolo van Selva, de wijk waar hij notabene de Palio voor had gereden.

De proloog van dit misdrijf speelde zich af tijdens de Palio van juli van datzelfde jaar. Deze werd gewonnen door Leocorno met Cispa op Giacca. Als een kleine wijk in die tijd won was het geld dat ze betaalden aan de andere wijken niet echt groot. Bubbolo, de fantino van Selva gaf het geld aan de stalman van Selva. De Selvaioli vonden dit echter een heel klein bedrag en verdachten de fantino ervan dat hij geld voor zichzelf gehouden was en wantrouwden hem.

Bij de Palio van augustus kregen Selva en Tartuca de beste paarden en werden beide favoriet. De kapitein van Selva wilde Bubbolo weer engageren om te rijden. Deze verkoos, na het meningsverschil met de stalman, om in te gaan op het aanbod van Tartuca. Hiermee provoceerde hij de selvaioli die overliepen van woede.

Na de eerste prova die gereden werd door een onbekende jonge fantino, koos Selva voor Nappa. Deze werd echter ook snel vervangen omdat men hem er onmiddellijk van verdacht van centen te hebben aanvaard van Tartuca om niet te winnen. Bij de provaccia installeerde Selva de jonge Randellone als fantino. Hij kreeg de opdracht om Bubbolo het leven zuur te maken.

Beide fantini stapten tijdens de provaccia van hun paard en begonnen te vechten. Al gauw kwamen andere selvaioli en tartucini ter hulp geschoten met een enorme vechtpartij tot gevolg. Om de gemoederen te bedaren werden beide fantini uitgesloten van de Palio. Selva, die in hun opzet geslaagd waren en Bubbolo hadden verdreven, kozen voor Moro. Tartuca Picino.

Het nieuws van de uitsluiting bekwam Bubbolo slecht. Kort voor de start van de Corteo Storico ging hij met enkele familieleden naar Selva. Als snel ontaarde dit in een gevecht waarbij de stalman van Selva Bubbolo neerstak met een mes. Deze werd afgevoerd naar het ziekenhuis.

Enkele uren later won Selva de Palio, voor Tartuca. Terug aangekomen in de wijk mét de drappellone werd de stalman opgepakt en in de gevangenis gegooid. Selva leek vervloekt want gedurende maar liefst 34 jaar wonnen ze niet meer!

Nu moet wel gezegd zijn dat Bubbolo wel bekend stond voor vechtpartijen en dat dit niet de eerste keer was.