straffe verhalen

Bachicche wint de palio van 16 augustus 1861

Mario Bernini detto Bachicche was fantino tussen augustus 1858 en augustus 1889. Hij reed 49 koersen en won maar liefst 13 keer. Enkel Gobbo Saragiolo met 15 overwinningen en Caino met 14 overwinningen deden beter in de 19e eeuw.

Het verhaal dat we eruit willen pikken is dat van de palio van 16 augustus 1861. Bachicche rijdt voor Tartuca. Iedereen in Siena was ervan overtuigd dat ze geen goed paard hadden en dat Leocorno en Lupa topfavorieten waren. De koers verliep echter anders. Tartuca vertrok als eerste, kon zijn koppositie houden en won voor Giraffa en Lupa. Bachicche wint zijn eerste palio.

In Siena was men er zeker van dat Tartuca iedereen grote sommen geld had geboden om te winnen. Het was immers zeer verdacht dat Leocorno (topfavoriet) vlak voor de start van zijn paard stapte en op het plein ging staan. (wellicht waren er in die tijd nog geen afsluitingen zoals nu). Oca trok zich ook plots terug omdat de teugels gebroken waren. De palio werd dus met 8 gereden en Tartuca vertrok zoals gezegd als eerste, onmiddellijk gevolgd door Torre en Chiocciola. Na één ronde stopte Chiocciola plots met de intentie om een ronde te wachten en Tartuca op die manier te stoppen. Dit gebeurde vroeger wel meer. De poging mislukte en de fantino van Chiocciola werd onmiddellijk gearresteerd.

Onmiddellijk bij het overschrijden van de finish stormden Sienezen de piste op. Gelukkig voor Bachicche kwamen soldaten tussenbeide en konden ze hem veilig ontzetten. Men was echter niet akkoord met de gereden koers en eisten een nieuwe koers. De Palio werd niet uitgereikt en onder begeleiding van soldaten werd hij veilig naar het Palazzo Publicco gebracht. Tot ver na 23u00 bleven mensen staan om zeker te zijn dat de palio niet werd uitgereikt.

Men was boos omdat de starter het reglement niet had nageleefd. De koers moet immers met 10 gelopen worden. Men eiste dus een nieuwe koers. De tribunes en het zand bleven die nacht staan. De volgende ochtend volgde een vergadering met de kapiteins en de mossiere. Desondanks de consensus om opnieuw te lopen besliste de burgemeester dat Tartuca de terechte winnaar was. Nog diezelfde dag werd de Palio uitgereikt. Tartuca bleek wel zo slim te zijn om hun triomftocht enkel in de wijk te lopen en de andere wijken (zoals de traditie het voorschrijft) niet te bezoeken.

Vroeger was alles beter… 🙂

Met dank aan Peter De Weerd voor het opzoekingswerk en de basistekst.