straffe verhalen

Campanino en de deal met Partino

Francesco Bianchini detto Campanino geboren in Siena op 3 oktober 1808. Hij reed maar liefst 55 Palio’s waarvan hij er 9 won. Behalve zijn zoon, Leopoldo detto Piccolo Campanino, hebben er nog 3 familieleden de Palio gereden : zijn schoonzoon Cicciolesso en zijn neven Pipistrello en Brandino Minore.

Campanino wordt vooral herinnerd vanwege het incident waarvan hij de hoofdpersoon was tijdens de Palio van 15 augustus 1856.

Hij liep op een zeer goed paard voor Tartuca, die in die tijd dezelfde kleuren (zwart- geel) hadden als die van de Oostenrijkse vlag, waar Italie toen mee in oorlog was. Publiek én andere fantini keerden zich toendertijd maar al te graag tegen Tartuca om die reden.

Partino, de fantino die voor Drago reed kreeg de opdracht om Campanino van zijn paard te gooien én te vernederen. Daarnaast zou een groep vurige patriotten een prijs van 25 lire beloofd hebben aan iedere fantino die Tartuca van de overwinning zou houden. Het bedrag werd gedeponeerd bij een vertrouweling genaamd Giovanni Merlotti.

Maar Campanino komt dit te weten. Hij sluit een deal met Partino van Drago. Ze zouden een gevecht ensceneren om later de 25 lire te verdelen. Twaalf voor Campanino, 12 voor Partino en de overgebleven lire gaat naar Giovanni Merlotti.

Zeventig jaar na datum is het de neef van Merlotti, Savino die dit verhaal vertelt aan historicus Alberto Comucci, in ruil ontving hij zijn en onze dankbaarheid voor dit fantastische verhaal.