fantini

Cianchino, de laatste echte assassino (deel 2)

Salvatore Ladu is bekend omwille van zijn overwinningen in de Palio van Siena. Al van bij zijn debuut zijn de verwachtingen groot. Hij krijgt de naam Cianchino, naar de grote Giuseppe Gentili (Ciancone) die de Palio reed tussen 1945 en 1971.

Na zijn drie overwinningen in de eerste 8 jaar van zijn carriere moet het eigenlijk nog beginnen voor Cianchino.

Een vierde succes volgt in 1987, wederom bij Pantera.

Na twee jaar zonder overwinning wint hij voor Valdimontone na een onwaarschijnlijke koers. Een jaar later, in juli, verlost hij Tartuca uit zijn lijden. In augustus maakt hij zelfs kan op de cappotto maar Bastiano, die voor rivaal Chiocciola rijdt steekt daar meer dan een stokje voor. Vier jaar later wint hij zijn zevende Palio, wederom voor Onda.

Op 16 augustus 1996 doet hij dan toch waar ze begin jaren 80 op gehoopt hadden : hij wint voor Bruco en brengt hen de Palio na 41 jaar. Een jaar later wint Il Pesse 2x voor Giraffa. In augustus lijkt hij ook Torre te gaan verlossen met een overwinning maar Quarnero bij Giraffa is te sterk.

Cianchino slaagt er niet meer in te winnen en neemt in 2005 afscheid van de Palio bij Chiocciola.

In dit tweede deel van een twee delige documentaire (gemaakt door Michele Fiorini) over de carriere van Cianchino praat hij ronduit over het tweede luik van zijn carriere. Het hoogtepunt is de overwinning voor Bruco in 1996!