koersen

De laatste overwinning van Panezio

Op 16 augustus 1983 won Panezio op 15 jarige leeftijd zijn laatste palio.
Al van bij de tratta werd de spanning opgedreven. Chiocciola (Balente de Su Sassu) en Tartuca (Ascaro de Torralba) kregen beide een goed paard toegedeeld en waren topfavoriet. Tartuca had er echter meer voor over om Chiocciola te doen verliezen dan zelf te willen winnen. De onervaren Cittino werd vervangen door Ercolino die de opdracht kreeg Bazzino te stoppen.

Leocorno met Bastiano en Giraffa met Moretto hebben beide dezelfde fantino en paard als in juli. Leocorno gaat voor de cappotto, terwijl Giraffa voor de overwinning gaat op de oude Panezio.

De onervaren mossiere slaagt er niet in om de contrade deftig tussen de touwen te krijgen. Op de slechts mogelijke moment komt Lupa binnen. Chiocciola blijft staan met opgestoken zweep en protesteert. De start wordt echter als geldig beschouwd waardoor de koers voor hem reeds gedaan is.

Giraffa, Oca en Onda vertrekken als eerste, maar Aceto voor Oca draai te snel de eerste San Martino in en valt van zijn paard, iets verderop vallen ook Bastiano voor Leocorno en Nuvola voor Onda.

Giraffa gaat er vandoor, terwijl achter hem de ene na de andere valt. In de eerste casato is het de beurt aan Musini voor Nicchio. Verschillende paarden lopen los op de piste. Ook Istrice en Tartuca vallen.

Ondertussen gaat Ercolino er als een haas vandoor richting Piazza del Mercato om te ontsnapen aan de woedende Chiocciolini. In de derde casato staan contradaioli van Chiocciola en Tartuca al op de piste om te vechten. Panezio rijdt er tussendoor en wint zijn achtste en laatste koers.