fantini

Grattapassere : van fantino naar titel van het wijktijdschrift

In juli 1930 lootte Pantera een paard (un baio di proprietà di Adamo Lunghi) waarvan men zeer weinig verwachtte.  De leiding van de wijk besloten om een zeer goedkope fantino de kans te geven.

De eerste keuze was Primetto Cortigiani detto Ciambella die de eerste drie prove mocht lopen. De panterini hadden echter zo’n hekel aan zijn persoon dat de wijk veranderde van fantino : Alfredo Iacopini detto Grattapassere. Het was een onervaren ruiter, die één keer de Palio reed in 1925 voor Drago. Die koers was één grote teleurstelling. Hij was echter zeer sympathiek tegenover de panterini.

Ciambella was echter niet akkoord met de uitsluiting en eiste een loting die moest bepalen wie de fantinomocht zijn met de Palio zelf. De persoon die verantwoordelijk was voor de loting schreef de naam van Grattapassere echter op beide papiertjes waardoor deze zeker zou geloot worden.

Grattapassere reed de ganse koers in laatste positie. Toch werd hij na de koers gevierd door de panterini die hem voor altijd in de harten sloten. In 1974 werd het tijdschrift van de wijk zelfs naar hem genoemd. Tot op de dag van vandaag verschijnt dit blad meermaals per jaar.