fantini

Jorge Cordòn, de tweede Argentijn in Siena

In 1965 debuteerde de eerste Argentijn op de Piazza. Victor Ramon Barrionuevo werd door Pantera tot El Argentino gedoopt. Hij reed een kleurloze palio en verdween van het toneel.

Halverwege jaren 70 arriveerde Jorge Cordon uit Buenos Aires in Siena. In augustus 1976 debuteerde hij bij Nicchio onder de naam L’Argentino. In de tweede Casato viel hij van Rostov. Een jaar later reeds hij prima batterie op de tratta op Quebel en Quadrivio, twee toppers uit de stal van Scuderia Savelli. L’Argentino reed vervolgens drie prove bij Drago op Tobruk alvorens vervangen te worden door de grote Aceto.

In augustus 1978 kreeg hij wel zijn tweede kans op Teseo II bij hetzelfde Drago. Een succes werd het niet. In 1981 reed hij nog een batteria en in 1984 mocht hij de eerste prova rijden voor Onda.

In 1992 arriveerde de derde en voorlopig laatste Argentijn : Martin Ruben Ballesteros detto Pampero. Hij reed batterie met de vleet. Ik herinner me levendig hoe hij van paal naar paal reed op de Piazza. In 1998 reed hij de twee koersen voor Leocorno. In juli 2003 reed hij geheel onverwacht voor Aquila op Altoprato. Hij reed een slechte koers waardoor hij in augustus niet teruggevraagd werd. Een jaar later reed hij zijn vierde en laatste palio voor Leocorno op Donnaiuolo van wie hij viel in de eerste Casato.

De documentaire vandaag gaat over Jorge Cordon, en werd afgelopen winter gedraaid door Michele Fiorini.