straffe verhalen

Sagrino lanceert een scosso bij de start

David Bianciardi detto Sagrino nam 7 keer deel aan de Palio tussen 1845 en 1852. Hij won 3 maal, steeds op 2 juli.

De carrière van Sagrino was zeer kort. Zijn laatste overwinning, op 2 juli 1849 voor Montone was een felbesproken koers.

Het lot van de paarden was heel heterogeen. Geen van de deelnemende paarden had ooit gewonnen, en 7 ervan waren debutanten. Onder de fantini Campanino en Gobbo Saragiolo. Voor Sagrino was het zijn 5e deelname met reeds 2 overwinningen op de teller.

Door een ziekte waarbij het voor Sagrino onmogelijk was om op een paard te blijven zitten, besloot deze om direct bij de start van het paard te springen en het aan te sporen om te vertrekken.

Istrice en Tartuca starten als eerste, gevolgd doorLeocorno met de grote Gobbo Saragiolo. Nicchio komt echter ten val en sleurt Leocorno mee in zijn val.Giraffa, met Giuseppe Buoni detto Figlio di Bonino, neemt de kop. Giraffa lijjkt na 42 jaar wachten weer te gaan winnen. Maar het paard van Valdimontone, dat zoals gezegd scosso vertrokken was doet een fantastische comeback en wint!

De koers zorgde echter voor veel controverse. Velen dachten dat de actie die Sagrino gedaan had niet geldig was. Giraffa dat tweede werd spande zelfs een proces in, maar kreeg ook in beroep ongelijk. Ze werden zelfs veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten (250 lire).

Na de koers werd het reglement wel aangepast en werd het verboden om opzettelijk van het paard te springen in de hoop het scosso te lanceren.

Sagrino rijdt zijn laatste koers op 2 juli 1852, de dag waarop Giraffa na 45 weer een overwinning boekt.