cavalli

Brandano, van grote ezel naar de droom van elke contradaiolo.

Toen Brandano voor het eerst aangeboden werd op de tratta werd hij niet echt aanzien als potentiele winnaar, in tegendeel, aan dit logge, grote paard zou er niemand ooit iets hebben. Deze houding zou echter volledig veranderen na het magische jaar 1986, waarin hij de winnaar van alle drie Palio’s had kunnen zijn.

Geboren in 1977 werd Brandano in 1981 voor het eerst aangeboden op de tratta. Pas 4 tratta’s later, in augustus 1983 werd hij voor het eerst gekozen. Hij eindigt tweede op een zucht van de ongenaakbare Panezio. In juli 1984 was hij het middelpunt van controverse : bastiano, fantino van Torre wilde niet op hem rijden omdat hij er niet in geloofde. Bastiano ging liever naar Montone en Panezio. Bij Torre debuteerde Renato Porcu detto Rino.

In augustus 1984 kreeg een andere fantino de kans om op hem te debuteren : Falchino. Falchino is trouwens de fantino die met hem gereden heeft op alle 13 batterie op de tratta.

Een jaar later, in juli 1985 ging hij naar Oca. Fantino van het huis Aceto won zijn laatste palio voor Oca. Voor Brandano het begin van een mooie carriere ? In augustus ging hij naar Giraffa met Castangia, niet de beste combinatie zo bleek.

1986 zou hét jaar van Brandano worden. In juli debuteerde een derde fantino op hem : Massimino, op indrukwekkende wijze, zonder overwinning echter. In augustus vond hij Aceto terug bij Lupa. Maar deze botste tegen het paaltje dat zich aan de start bevindt. On-be-grij-pe-lijk.

In september won hij op onnavolgbare wijze de straordinario. Brandano zet de achtervolging in bij Montone (met Il Pesse) op Nicchio (Figaro en Bastiano). Na de tweede San Martino komt hij langszij en wisselt Il Pesse voor het stadhuis legendarische zweepslagen uit met vijand Nicchio. Brandano pakt de kop en wint.

In juli 1987 gaat hij naar Chiocciola. De onfortuinlijke Bastiano (Nicchio 1986) wil eindelijk met hem rijden. Hij is topfavoriet. In een desastreuze eerste San Martino komen vier paarden ten val. Brandano is erbij. Zijn palio carriere (en leven) eindigt op de Piazza del Campo.

Falchino, zijn eigenaar met wie hij zowel op de tratta als in de prove en Palio reed wijdde een monument aan hem. Het is daarenboven interessant om op te merken dat maar liefst 14 verschillende fantini met hem reden in zijn 9 gereden palio’s (batterie, prove en palio) : Falchino, Nuvola, Cianchino, Renato Rabazzi, Rino, Legno, Aceto, Ricciolino, Castangia, Massimino, Spillo, Il Pesse, Lorenzo Viti en Bastiano.