straffe verhalen

Capanna en het paard dat niet meer verder wilde

Giovanni Cappannini detto Capanna is een fantino waar weinig van geweten is. In de 18e eeuw werd er weinig gedocumenteerd. Wat we wel weten van hem is dat hij 5 overwinningen heeft behaald. Het best bewaarde verhaal over hem is dat over de Palio van juli 1730!

Capanna reed voor Nicchio. In wat een saaie koers lijkt te worden gebeurd er in de laatste rechte lijn na de Casato iets ongeziens… Op enkele meters van de streep, Selva die tweede loopt moet de laatste Casato nog nemen, stopt zijn paard ‘Morello della Posta die Buonconvento’ plots en blijft het versteend staan. Capanna tracht het met alle geweld etrug in gang te krijgen. Aansporingen met de benen, zweepslagen, niets helpt. Selva, die dacht verloren te hebben, komt voorbij en wint.

Capanna, bitter en gigantisch teleurgesteld zweert dat hij nooit nog een Palio zou rijden! En zo geschiede!

Een ander fantastisch verhaal uit de oude doos is dat over Luigi Brandani detto Cicciolesso. Tussen 2 juli 1812 en 18 augustus 1841 won hij 4 Palio’s. Eén van zijn records is dat hij de jockey is met de meeste familieleden die ook aan het Palio hebben deelgenomen, namelijk 10.

Verslaggevers uit die tijd schrijven echter maar over 1 ding en dat is de Palio van augustus 1840. Cicciolesso reed voor Nicchio en had 1 opdracht : Oca, Piaccina als fantino stoppen en zorgen dat deze ten koste van alles niet kon winnen. Cicciolesso hield woord en slaagde erin om tijdens de koers van zijn paard achterop het paard van Oca te springen. Het publiek kreeg een onwaarschijnlijk schouwspel te zien waarbij een paard gedurende 1 ronde bereden werd door twee fantini uit twee verschillende wijken.

Om het verhaal correct te vertellen dient nog gezegd te worden dat na de koers Cicciolesso getrakteerd werd op het betere aflapwerk van de razende Ocaioli.

 

Met dank aan Peter De Weerd voor de tip en het voorbereidende werk.