straffe verhalen

Girocche, die bewees dat drinken en rijden niet samengaan

Angelo Tommaso Romualdi detto Girocche was fantino tussen juli 1865 en augustus 1876. Zijn eerste 13 deelnames waren zonder succes, maar met de Palio van augustus 1873 braken 4 gouden jaren aan. Tussen augustus 1873 en augustus 1876 reed hij 8 Palio’s. Hiervan wist hij er maar liefst 5 te winnen.

Op 2 juli 1877 gebeurde iets dat zijn carriere niet alleen brak maar ook ten einde bracht! Girocche reed voor Lupa. Wat er gebeurde aan de start werd in die tijd beschreven door Zazzeroni : Lupa was de negende en laatste wijk die tussen de touwen geroepen werd. Pantera die de start moest geven maakte een schijnbeweging. Alle 9 liepen ze in de val en vertrokken ze. Dit was echter buiten de mossiere gerekend die de voorste canape niet had laten vallen. Het gevolg was er dan ook naar : 8 van de 9 wijken vielen van hun paard over de koord. Allen stonden ook weer snel op, behalve één. Girocche bleef onbeweeglijk liggen. Toeschouwers dachten zelfs dat hij dood was. Een dokter liep naar het slachtoffer. Al snel kwam de waarheid aan het licht : Girocche was zo zwaar beschonken dat hij gewoon niet meer recht kon komen. Hij werd twee jaar gediskwalificeerd, wat gelijk stond met het einde van zijn carriere.

Zo kwam er een einde aan de gouden tijd van Girocche, vier jaar aan een stuk de koning van het plein, maar onttroond door de god Bacchus, met medeplichtigheid van de mossiere en de fantino van Pantera.

 

Met dank aan Peter De Weerd voor de tip en het voorbereidende werk.