koersen

PPP : Pantera, met Il Pesse en Pytheos rijden snelste Palio uit de geschiedenis.

In 1989 debuteert Pytheos door 2x uit te komen voor Bruco (woensdag meer in Het Wonderjaar 1989). Vrijwel onmiddellijk ziet men de gigantische motor die dit paard in zich heeft. Een jaar later wint het op ietwat gelukkige wijze de palio van augustus voor Valdimontone met Cianchino (donderdag meer hierover).

Il Pesse, die sinds 1990 eigenaar is van Pytheos wil er nu ook mee winnen. Hij wil het paard aanbieden op de tratta maar enkel als hij een akkoord heeft met iedereen om erop te rijden. Pas in augustus biedt hij Pytheos aan. Pantera loot hem en is onmiddellijk topfavoriet!

Il Pesse maakt de favorietenrol ook waar en wint de Palio in 1.12.8. Tot op vandaag is dit nog steeds de snelste tijd ooit gemeten.

Een jaar later biedt Il Pesse Pytheos weer enkel in augustus aan. Hij gaat naar Drago waarmee hij in een onwaarschijnlijke achtervolgingskoers Pytheos een inhaalmaneuver laat doen langs de buitenkant i.p.v. de binnenkant. Zelden gezien, maar de kracht van dit paard is dan ook onwaarschijnlijk.

In 1993 wordt Pytheos in juli niet gekozen door de kapiteins, in augustus komt hij een laatste keer uit voor Aquila, wederom met Il Pesse. De koers leidt tot niet veel, Pytheos komt raar ten val en zijn carriere komt aan een einde, er wordt artritis aangetroffen.

Een jaar later ben ik Pytheos, samen met mijn vader gaan bezoeken in de stal bij Il Pesse thuis.