fantini

Renzino, de ongeslagen fantino

Lorenzo Provvedi debuteert in de eerste Palio na de oorlog voor Lupa op Mughetto. Hij krijgt de bijnaam Renzino (want een verkleinwoord is van zijn naam (Lo)Renz(in)o).

Na de oorlog waren veel fantini verdwenen (of gestorven) en Renzino was een nieuweling. De legende gaat dat hij zelfs gevraagd zou hebben wat het kost om te mogen meerijden (hij kende er dus niet veel van). Omdat Lupa geen fantino vond kozen ze uiteindelijk voor hem. Het geloof was dan ook niet echt groot. Voor de koers gaven ze hem nog amfetamines als opkikker.

De grote favoriet was Giraffa met Tripolino op Folco die er als enige weer bij was na 5 jaar oorlog. Giraffa vertrok dan ook op kop gevolgd door Lupa. In de derde San Martino ging Renzino Giraffa voorbij langs de buitenkant. Hij behield de eerste positie en won. Hij moest echter in de ‘vierde’ San Martino tegengehouden worden omdat hij de tel kwijt was geraakt.

In augustus kwam hij terug en reed hij voor Civetta op Folco. Na de eerste oefenrit werd hij echter zwaar bedreigd door contradaioli van Istrice. Erg bang verliet hij onmiddellijk Siena. Pas een jaar later kwam hij terug, bij Lupa, wederom op Folco. Bij de vierde oefenrit kwam hij echter ten val en blesseerde zich. Pas twee jaar later reed hij nog een oefenrit voor Giraffa maar tot een koers kwam het niet meer.

Tot op vandaag is hij de enige ongeslagen fantino uit de geschiedenis van de Palio.