koersen

16 agosto 2005 : Torre wint na 44 jaar opnieuw de Palio!

Zelden een palio-jaar van zo dichtbij beleeft als in 2005. Noem me een gelukzak of noem het goed gekozen, maar in 2005 woonde ik tussen eind juni en begin oktober meer dan 100 dagen in Siena om Italiaans te studeren aan de Universita per Stranieri. In juli zag ik Bruco een derde keer winnen op de Piazza, weinig Brucaioli deden op die moment beter…

In augustus volgde de kers op de taart : Torre won na 44 jaar. Toen ze op de tratta Berio, winnaar van juli lootten was het kot (Sallicotto) te klein! Alleen moest dé tandem van juli opnieuw gekoppeld worden, ware het niet dat Trecciolino 3x won voor aartsrivaal Oca eind jaren 90! De eerste prova zat Veleno II (jaja, de man die in 2015 Tittia van z’n paard trok) bij Torre op het paard. Maar de volgende ochtend was het zover : Trecciolino in het truitje van Torre.

Wat volgde is geschiedenis. In een koers met veel toppers : Zodiach bij Giraffa, Brento bij Lupa, Alesandra bij Valdimontone en latere winnaar Choci bij Onda trok Torre aan het langst eind. Wat volgde was een immens volksfeest dat voor zover ik mee kan tellen, minstens 44 dagen duurde! In de Corteo della Vittoria van twee weken later overtrof Torre zichzelf door de Corteo te laten openen door een echte Olifant! Foto’s daarvan vind je hier.