koersen

1972 : het jaar dat Aceto 3x had moeten winnen…

In 1972 wint Aceto voor de eerste en tevens enige keer 2x op een jaar. In juli wint hij voor Tartuca op Mirabella, één van de toppaarden uit die periode. Hij probeert echter de start te forceren en komt zo ten val over de koord. Na wat oplapwerk kan hij terug te paard gaan. Pantera met de oude Topolone vertrekt als eerste, gevolgd door Civetta die snel de kop overpakt. Tartuca volgt als tweede na de eerste San Martino. Bij de start van de tweede ronde is Tartuca eerst, gevolgd door Montone. Ze rijden zij en zij en er worden zweepslagen uitgewisseld. In de derde ronde is Montone eerst, maar in de San Martino weigert Orbello te draaien. Aceto en Tartuca komen miraculeus terug aan kop en winnen de Palio.

In augustus rijdt hij voor Oca op de snelle Rosetta II. Andere toppaarden zoals Mirabella en Orbello werden geloot door Giraffa en Onda. Zij kiezen ervoor om met jonge fantini te rijden (Giraffa met Frasca en Onda met Valente). Oca met Aceto moet de start geven. Hij wacht heel lang. Wanneer hij beslist om de start effectief te geven zijn heel veel wijken onvoorbereid. Drago botst op de koord en Bazza valt bijna. Ook Onda start slecht. Selva en Tartuca vertrekken veel te laat. Oca pakt vrijwel onmiddellijk de kop. In de eerste San Martino volgen Bruco en Tartuca (op zoek naar een tweede Cappotto in de 20e eeuw). Oca domineert de koers en loopt verder uit. Achter hem lijkt enkel Tartuca te kunnen volgen. Maar Canapino draait te breed in de tweede San Martino en verliest daardoor terrein. Onda, met Valente en Orbello winnen in de achtergrond terrein en posities. Aan het begin van ronde drie rijdt Onda in tweede positie, klaar om elke fout af te straffen. En die fout komt er. Aceto botst tegen de paal en verliest op die manier een gewonnen koers. Onda neemt de kop en geeft deze niet meer af.

In september volgt een nieuwe kans voor Aceto, die zijn fout wil rechtzetten. Ter ere van de Monte Dei Paschi di Siena organiseert de stad voor de 16e keer sinds 1900 een Palio straordinario.  Voor de eerste keer in de geschiedenis worden er geen oefenritten gereden, ten gevolge van het slechte weer. Voor de nieuwe starter, Gioacchino Calabrò (Rubacuori) volgt de moeilijke taak om het zonder enige oefening tot een goed einde te brengen. Istrice is de absolute favoriet. Mirabella is immers het enige paard dat ooit won. Orbello, het andere toppaard, wordt uitgesloten omdat het te sterk geacht wordt. De taak van de mossiere wordt er niet makkelijker op wanneer Istrice en Lupa naast elkaar geloot worden. Tristezza is van plan om Aceto op elke mogelijke manier te hinderen. Dit lijkt te lukken wat hij kan Istrice beletten om goed te vertrekken. Het is Torre dat als eerste draait, Bruco en Oca vallen waardoor er onmiddellijk een gat valt. In de eerste Casato valt ook Pantera. Achter Torre gaat Istrice over Aquila en verovert zo de tweede plaats. In de tweede San Martino weigert Pitagora, zoals steeds, te draaien. Torre valt. Voor Aceto is het kinderspel om de kop te pakken én te behouden. Hij wint zijn tweede Palio van het jaar. De overwinning van Istrice heeft ook gevolgen voor Oca. Lupa verbreekt immers zijn verbond met Oca, omdat zij Aceto hadden ‘uitgeleend’ aan Istrice.