koersen

2 juli 1987, Selva wint de koers die ze eigenlijk niet hadden mogen/kunnen rijden

Op 2 juli 1987 vierde Selva zijn elfde overwinning sinds de oorlog, en dat na een koers waarbij het onzeker was dat ze konden meelopen. Drago (met Benito) en Chiocciola (met Brandano) werden het best bedeeld bij de tratta. Drago kiest voor het opkomende talent Falchino. Chiocciola neemt de vaste fantino van Selva, Bastiano over. Er worden ook kansen gegeven aan Amore (Lupa-Ercolino) en Vipera (Selva-Bonito) maar deze zouden niet in goede vorm zitten. Oca (Tulipano di Arlem) en Giraffa (Marilu) worden als outsiders gezien.

Vipera loopt trouwens maar 3 van de 6 prove. De eerste met Bastiano, dan Bonito en in de derde Il Pesse. Na die derde prova wijst alles erop dat ze vol de kaart Il Pesse trekken. Maar net dan slaat het noodlot toe. Vipera ZOU zijn ‘vinger’ gebroken hebben en geruchten doen de ronde dat ze niet kunnen deelnemen. Selva wordt vrijgesteld van deelname aan de 3 laatste prove.
Vipera geneest wonderbaarlijk. Il Pesse blijft zonder wijk want Selva kiest op het laatste moment toch voor de 19-jarige debutant Bonito da Silva, die net op het punt stond Siena te verlaten om huiswaarts te keren…

De startprocedure duurt niet al te lang. Wanneer Selva binnenkomt is er veel verwarring en staan er veel wijken niet op de juiste plaats. Starter D’Inzeo keurt de start echter goed. Oca, Pantera en Chiocciola vertrekken op kop. Selva is laatste. De eerste San Martino, waar ondertekende als 7-jarige zijn eerste koers ziet vanop de eerste rij op het plein, is het keerpunt van de koers. Istrice, Pantera, Oca en Chiocciola vallen. Een enorme stofwolk hangt boven de piste. Brandano blijft liggen. Selva pakt de kop, gevolgd door Drago en Lupa.
Deze posities blijven ongewijzigd tot de laatste San Martino. Ercolino valt van het paard van Lupa en Drago schuift een plaatsje op. Falchino, eigenaar van Brandano wordt tweede en verliest zijn paard.

Bonito komt in zijn eerste koers als eerste over de meet en wint de palio die hij eigenlijk niet had mogen lopen. De vreugde van de selvaioli vermengt zich op de piazza met het verdriet om de dood van de door iedereen geliefde Brandano.

In de dagen na de Palio heerst de controversie. Contradaioli zijn niet overtuigd van de plotse ‘wedergeboorte’ van Vipera. Sommigen beschuldigen Selva ervan dat de gebroken vinger een tactisch spel was. Anderen speculeren zelfs op illegale vervanging van Vipera door een ander paard.

In een ironische reactie op deze geruchten noemt Selva zijn numero Unico “Il ditino nell’occhio” ofte “De vinger in het oog”.