fantini

Fabio Giorgi detto Ghisa en de turbulente palio van 16 augustus 1948

Op 23 november 1928 werd Fabio Giorgi geboren in Siena. Hij moet één van de fantini geweest zijn die het minst geluk gehad hebben in de geschiedenis van de Palio. Ghisa nam slechts 1x deel aan de Palio, en dat op 16 augustus 1948 voor Bruco op Mistero.

Niet alleen kwam hij ten val in de eerste Casato, hij werd ook geschorst na deze koers en reed dus geen enkele koers meer nadien. Zijn schorsing kreeg hij omwille van het feit dat hij Onda, een van de favorieten, blokkeerde bij de start.

Fabio Giorgi had de pech dat hij net debuteerde in een van de meest turbulente koersen uit de geschiedenis.

Nadat de eerste mossa geannuleerd werd, vertrok Lupa, met Ranco op Noce als eerste. Achter hem waren ook Pantera, Bruco, Selva en Torre goed weg. Ganascia (die voor Torre loopt en ook zou geschorst worden) hindert samen met Ghisa (bij Bruco) topfavoriet Onda bij de start. Onda en Selva komen ten val en het is Torre die de achtervolging inzet op Lupa. Zijn comeback wordt echter een halt toegeroepen in de derde ronde wanneer iemand uit de corteo een trommel van de rivaal naar hem gooit. Deze mist, gelukkig, zijn doel. Maar dat is nog niet alles. In de derde San Martino probeert iemand van Torre Lupa te stoppen. De fantino van Lupa reageert met welgeplaatste zweepslagen.

Lupa wint de palio, Ghisa slaagt er in zijn enige koers niet in om 1 ronde uit te rijden. Fabio Giorgi overlijdt in 1986.

Jammer genoeg zijn er geen beelden terug te vinden van deze koers…