fantini

Angelo Innocenti , geschorst voor het leven zonder de Palio te rijden

Het verhaal van Angelo Innocenti is dat van een jonge man op zoek naar glorie. Zijn droom is de Palio te rijden en te winnen. Zijn debuut is op 2 juli 1877 voor Oca die op dat moment al negen jaar niet meer gewonnen hadden. Ze hadden bij de tratta grigio di Arcangelo Amaddii geloot. Deze had de laatste palio gewonnen waardoor ze favoriet waren.

Het verhaal van de koers is er een om duimen en vingers van af te likken. Bij de start vertrok Oca op kop, samen met Torre. Al snel werd de mortaretto afgeschoten om een valse start aan te kondigen. Angelo Innocento kwam hier tegen in opstand en reed gewoon door. Zijn droom was immers om de Palio een keer te winnen. Hij reed de drie ronden uit en kwam met de zweep omhoog ‘als overwinnaar’ over de streep.

Ondanks al deze onregelmatigheden verschenen de contradaioli van Oca toch onder de Palco dei Giudici om de Palio te komen halen, dit alles onder zwaar protest van de andere wijken die eisten dat de koers opnieuw gereden zou worden. Oca probeerde het tactisch aan te pakken en probeerden met paard en jockey het plein te verlaten, om zo te voorkomen dat de Palio opnieuw zou gelopen worden. De barbaresco (stalman) werd nog net op tijd tegengehouden. De jockey was echter verdwenen.

De sfeer werd grimmiger en grimmiger. Er werd besloten om de koers opnieuw te lopen. Oca moest deelnemen zonder fantino (scosso dus).  Maar dat was buiten het paard grigio di Arcangelo Amaddii gerekend. Deze weigerde tussen de touwen te gaan staan. Door de opkomende duisternis werd besloten de palio uit te stellen naar de volgende dag.

De gemeenteraad werd in spoedzitting bij elkaar geroepen. Eerst besloten ze om de koers ’s avonds opnieuw te laten lopen, maar in de loop van de namiddag werd deze volledig afgelast omdat men vreesde voor onrust.

Angelo Innocenti werd levenlang gediskwalificeerd en won dus nooit een Palio. Hij reed er zelfs geen officieel!
Hij is de eerste en enige fantino die bij zijn debuut voor het leven gediskwalificeerd werd.

In augustus werd er wel een Palio gereden. Oca won!

Met dank aan Peter de Weerd voor de tip!