fantini

Bazzino

Massimo Alessandri is de zoon van Eletto, bekend als Bazza die 6 maal de Palio won. Zijn bijnaam is een afgeleide van de de bijnaam van zijn vader.

Bazzino debuteert op 2 juli 1973 voor Valdimontone. Ook zijn vader rijdt mee voor favoriet Drago.  Een jaar later krijgt hij een nieuwe kans bij Montone, op Pancho, een paard waar men weinig van verwacht. Zijn vader is weer van de partij. Bazzino verbaast iedereen en wint zijn eerste Palio.

Het vader-zoon ‘duel’ komt er nog 3x, tot de Palio van 17 augustus 1975, wanneer Bazza zich definitief terugtrekt uit de Palio. Bazzino moet tot 1982 wachten op een nieuwe overwinning wanneer hij eindelijk nog eens een toppaard krijgt : de veertien-jarige Panezio bij Chiocciola.

Na het succes van 1982 komt Bazzino niet meer tot winnen. De concurrentie was ook niet min in de periode dat hij actief was : Aceto, Il Pesse, Cianchino en Bastiano. Ondanks zijn grote kwaliteiten als fantino slaagt hij er niet in zijn vader te evenaren.

Bazza reed 26x de Palio waarvan hij er 2 won.

Toen ik als kind eind jaren 80 mijn eerste palio’s op de Piazza zag kwamen we hem tegen na een oefenrit of tratta. Ik hield er alvast een kus van deze vriendelijke man aan over. 🙂

Afgelopen zomer draaide Michele Fiorini een documentaire over hem. Hierin vertelt hij ronduit over zijn carriere.