cavalli

Benito III, de zwarte pijl

Benito was een van dé grote koningen van de Piazza. Wel 5 x won hij waarvan maar liefst 2x scosso! Hij werd dan ook terecht uitgeroepen tot het beste paard van het decennium (1980-1989. Hij kende de Piazza als geen andere, bewijs daarvan zijn fantastische koers van augustus 1989 waar hij uit een verloren positie iedereen voorbij gaat door scosso de perfecte lijn te lopen en in de laatste ronde de reeds gewonnen gewaande Pytheos voorbij ging. Een onwaarschijnlijk knappe koers tussen twee scosso’s.

In juli 1982 werd de 5 jarige Benito voor het eerst aangeboden op de tratta. Voor de eerste batterie gereden was werd hij al terug meegenomen door zijn eigenaars die het niet eens waren met bepaalde beslissingen van de Stad Siena. In augustus kwam hij terug en werd hij door Pantera geloot. Aceto geraakte niet vertrokken. Een jaar later op 2 juli 1982 won hij zijn eerste koers, scosso notabene voor Leocorno. Bastiano was de ruiter. In augustus ging hij weer naar Leocorno, weer met Bastiano, maar de capotto werd niet binnengehaald.

In 1984 verdween hij uit Siena en werd hij 2x niet aangeboden. In 1985 kwam hij terug, ging hij weer naar Leocorno (met Il Pesse), maar winnen deed hij niet, Il Pesse viel al bij de start. In augustus was het wel prijs : voor Onda met Cianchino. 1986 was geen succes : niet bij Torre (Bastiano) en ook niet bij Oca (Aceto).

In 1987 werd hij in juli geloot door Drago. Door een catastrofale val voor hem in de eerste San Martino werd hij opgehouden. In augustus won hij weer : voor Nicchio met Cianchino in de tot dan toe snelste Palio ooit. In augustus werd hij niet aangeboden.

In juli 1989 komt hij als tweede aan voor Oca na de scosso van Lupa (Vipera). In augustus wint hij : voor Drago, na zoals gezegd een onwaarschijnlijke inhaal- en achtervolgingsrace op Pytheos van Bruco.

In augustus 1990 ging hij weer (4e keer) naar Leocorno, waar hij volledig fout geinterpreteerd wordt door Bonito. Hij beëindigde zijn carriere met twee nederlagen. In augustus 1991 kan hij de cappotto binnenhalen voor Tartuca. Bastiano, voor Chiocciola doet een ongezien maneuver in de eerste Casato, einde koers. In juli 1992 gaat hij naar Giraffa. Hij rijdt zijn laatste koers.

In 1988, na zijn overwinning bij Nicchio, maakte Canale 3 Toscana een korte reportage over hem. De mooiste koers (augustus 1989) zat hier niet in, maar die zetten we er mooi onder.