fantini

Perè Golon detto Alì : de eerste buitenlandse fantino in de Palio

Pere Golon was een jonge man van Malinese afkomst , die geboren werd in Eritrea.

Er zijn twee verhalen over zijn aanwezigheid in Siena. Volgens sommige bronnen was hij een straatverkoper, andere zeggen dan weer dat hij acrobaat was in een circus. Wat we wel zeker weten is dat hij tijdens de tratta meereed. Bruco, die een paard met zeer beperkte mogelijkheden hadden geloot vroegen hem als fantino voor de palio van juli 1927. Na de eerste prova viel hij en werd hij afgevoerd naar het ziekenhuis. Het weerhield hem echter niet om de ochtend van de tweede prova terug bij Bruco te zitten. Hij bleef zitten en mocht dus ook de Palio rijden.

Hij kreeg 1 opdracht : Nicchio beletten om goed te starten. De Eritreeër was vastbesloten te slagen in zijn opzet en wilde zelfs een mes dragen. Dit werd, gelukkig, tegengehouden. Ali slaagde in zijn opzet. Hij kon Ferruccio Funghi detto Porcino blokkeren waardoor deze pas als laatste kon vertrekken.

De fantino liep de koers, maar stootte op de grenzen van de kracht van zijn paard. Valdimontone, met Picino won. Op het einde van de koers kon hij zijn paard echter niet tot stoppen brengen waardoor hij een politie agent omver liep.

In augustus van datzelfde jaar mocht hij terug de eerste prova rijden voor Bruco. Daarna is hij uit de stad verdwenen en werd hij nooit meer gezien.

Tot op vandaag is hij de enige kleurling die ooit de Palio reed.