straffe verhalen

Piaccina en Vecchia : een uit de hand gelopen vijandschap tussen 2 fantini

In een verslag van de Palio van augustus 1800 staat er te lezen dat de fantino van Montone, Piaccina, en van Nicchio, Vecchia, bij het vallen van de koord op elkaar zijn beginnen slaan met de zweep. Ze hadden het zo naar hun zin dat ze gewoon bleven staan. Terwijl ze lustig op elkaar aan het meppen waren kwam de groep de bocht van de Casato weer uit. Ze sprongen snel van hun paard. Desondanks de aanmaningen van de soldaten om te stoppen besloten ze om de vechtpartij weer aan te vangen. Beiden werden opgepakt en mochten een nachtje brommen in de gevangenis.

Tien jaar later, juli 1810, kende de vijandschap tussen deze fantini weer een hoogtepunt. Vecchia reed voor Leocorno en Piaccina voor Civetta, die het beste paard had geloot. In de eerste San Martino nam Vecchia de binnenkant van de bocht. Hij had echter niet de intentie om te draaien, maar hij reed gewoon rechtdoor waardoor zowel hijzelf als Piaccina stil kwamen te staan. Einde koers.

In augustus van datzelfde jaar reed Vecchia voor Bruco en Piaccina voor Torre. Na een hevig gevecht met de zweep vielen ze beide van hun paard. Piaccina stond als eerste terug recht. Hij sprong zonder nadenken op het paard van Bruco en reed demonstratief een ronde rond het plein om zijn oorlogsbuit aan het publiek te tonen.

In 1813 hadden alle andere fantini zich tegen Piaccina gekeerd. In juli van dat jaar had hij de Palio gewonnen, maar hij had de andere fantini niet laten delen in zijn prijzengeld (zoals dat toen gebruikelijk was). Onmiddellijk na de start, hij reed voor Aquila, werd hij door Serafino (broer van Vecchia) en Brandino, de fantino van Drago, op de grond gegooid. Brandino nam vervolgens het paard bij de teugels en reed er op z’n gemak een rondje mee rond de piazza…

Het jaar daarna was het de beurt aan Cicciolesso, die voor Nicchio reed, om Piaccina te stoppen. Hij sprong achterop het paard bij Piaccina en reed mee rond.

In 1827, toen Piaccina 65 jaar oud was, reed hij voor Istrice. Toen een toeschouwer in de San Martino de piste opliep en hem van zijn paard trok was de koers gedaan. De overwinning die binnen leek werd hem hierdoor ontnomen. De aanvaller werd later berecht en moest zijn misgelopen prijzengeld betalen. 

Dank aan Peter De Weerd voor de onwaarschijnlijke tip.