koersen

De 3e cappotto van Giraffa : 1997

In 1997 won Giraffa in juli de Palio met Il Pesse op Lobi’s Andrea (ook gekend als Penna Bianca). In augustus van datzelfde jaar lootten ze Quarnero, winnaar van de Palio van juli 1996 (Oca).

Het geloof in de cappotto was zoals steeds groot. Il Pesse werd terug geinstalleerd als fantino. Andere favorieten waren Chiocciola (met Lobi’s Andrea en Trecciolino) en Torre met Votta Votta (Cianchino). Selva met La Fanfara en Civetta met Re Artu die als outsiders beschouwd werden.

De spanning bij de start is hoog. Tartuca zoekt Chiocciola op om hem het winnen te beletten.  Cianchino, die duidelijk een akkoord heeft met Leocorno (die de start moesten geven) geeft na 40 minuten het sein. Leocorno komt binnen en Torre vertrekt als eerste. Civetta, Montone, Selva, Giraffa en Chiocciola volgen. Voor Leocorno eindigt de koers in de matrassen. In de eerste casato maakt het paard van Torre een schuiver, maar blijft wel in eerste positie. Achter hem vallen Chiocciola en Drago. Achter Torre volgen Montone, Selva en Civetta. Giraffa zit wat verderop maar van Quarnero is geweten dat hij een enorme motor heeft en dus een sterke derde ronde. Quarnero maakt het ook waar en gaat iedereen voorbij in de laatste ronde. De cappotto is een feit!

I.p.v. onmiddellijk naar de palio te lopen om hem te gaan halen, blijven de Giraffini rustig wachten. Even later komt de drappellone van juli de Costarella achter de start afgedaald. Giraffa verlaat het plein met 2 Palio’s! Een nooit gezien tafereel (de vorige Cappotto dateert immers al van 1933).

Om de overwinningen van 1997 te vieren, wordt het traditionele overwinningsdiner dat normaal plaatsvindt op de Piazza Provenzano uitgesteld naar mei 1998! La Cena dei Cappotti (Giraffa is immers de enige wijk die 3x een cappotto wist te realiseren) vindt plaats op de Piazza San Francesco. De contradaioli hadden voor de gelegenheid kleren aangetrokken die iedereen terugbrachten naar 1807 en 1897 (jaren van de vorige cappotti)