korte filmpjes

De piste van Don Vittorio Bonci

Najaar 1988, enkele maanden na onze 2e palio op de piazza, zagen we op de BBC de documentaire “Four Days In The Summer”. Ibarberi sienan deze documentaire kwam plots de pastoor van Selva, Don Vittorio Bonci (in Siena bekend als Donvi) in beeld met zijn ‘pista dei barberi’. Barberi zijn houten balletjes geschilderd in de kleuren van de wijken waar kinderen veel mee spelen in Siena. Elke wijk heeft een piste in hout, welke regelmatig wordt bovengehaald voor de kinderen.

Donvi gaf in de docu zelfs commentaar op de wedstrijd, deed hier een daar wat vals, maar de indruk die hij naliet op mijn vader en ik (8 jaar oud) was groot.In augustus 1989 waren we weer in Siena. Mijn vader trok zijn stoute schoenen aan en ging op zoek naar Donvi. Speciaal voor ons heeft hij 2x ‘palio’ gespeeld. Fantastisch moment!

Vittorio Bonci werd in 1912 geboren te Siena en tot priester gewijd in 1937. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij directeur in een lagere school in Costone. Hij was bezeten door sport en door middel van sport probeerde hij jonge mensen levenslessen mee te geven. Zijn manier van aanpakken werd gesmaakt en zo werd hij in 1954 door de aartsbisschop van Siena, Mario Toccabelli naar Siena geroepen. Daar werd hij verantwoordelijk voor het recreatiecentrum, wat hij reorganiseerde tot een echt sportcentrum. Enkele jaren later sloten ze zich zelfs aan bij de nationale Basketfederatie. In 1977 verliet hij het sportcentrum en werd hij rector van de San Pellegrino alla Sapienza-kerk in Siena. Hij was gek van zijn stad en zo verzamelde hij duizenden boeken, tijdschriften, foto’s en publicaties.

Donvi 3Zijn liefde voor Siena en de Palio maakten hem de ideale ‘correttore’ (hij die de paarden zegent voor de Palio) van de wijk. Zo was hij meer dan 30 jaar correttore van de wijk Selva. 1955-1959; 1962-1982, 1985-1988 en van 1991 tot aan zijn dood in 1999. Tijdens de jaren als correttore zegende hij vijftig paarden, waarvan er tien als overwinnaar terugkwamen. Niet moeilijk te geloven als je ziet op welke manier hij de paarden toeriep. Hij is tot op heden ook de enige priester die het tot kapitein schepte. In 1983-1984 liep hij 2 palio’s.

Bij ons bezoek in 1989 heeft hij me zelfs een boekje kado gedaan.Donvi