fantini

Gobbo Saragiolo, recordhouder én jongste winnaar ooit

Francesco Santini detto Gobbo Saragiolo was de jongste fantino die ooit de Palio won. Met 13 jaar en 8 maanden won hij in 1823 zijn eerste deelname aan de palio voor Chiocciola. Hij was 1m20 groot en woog net 36 kilogram. op zijn rug had hij een bochel, vandaar de bijnaam Gobbo.

Samen met Bastiancino is hij recordhouder wat betreft overwinningen : 15 stuks.

Net als zijn vader was hij smid maar zijn passie voor paarden was groter dan die voor de blaasbalg.

Hij stond vooral bekend om zijn kracht en vaardigheid met de zweep, zijn koelbloedigheid én zijn vermogen om te winnen (zelf van het slechtste paard kon hij een kampioen maken). Hij was een legende, zelfs onder zijn medefantini.

Ook in die tijd waren Oca en Torre al vijanden van elkaar. Beide probeerden ze op een goed blaadje bij hem te staan in de hoop dat hij voor hen wilde rijden. Aangezien hij enkel geïnteresseerd was in geld reed hij simpelweg voor wie het meeste bood. Voor Oca reed hij 9x en won hij er 3. Voor Torre maar liefst 11 waarvan hij er dan ook nog 5 wist te winnen.

Dat Gobbo Saragiolo een echte huurling was bleek in 1855 wanneer hij voor Selva reed op het favoriete paard. In de tweede San Martino ging hij bewust rechtdoor, deed zijn kleren van de wijk uit, pakte zijn eigen kleren (die klaar lagen) en verdween naar huis. De volgende dag ging hij naar de wijk en zei tegen de contradaioli : ‘wat denken jullie gierigaards wel? dat ik voor jullie miserabele 140 munten zou winnen, als ik er van een ander 170 krijg om niet te winnen?’

Ook buiten de palio was hij geen lieverdje. Menig nachten bracht hij omwille van vechtpartijen door in de gevangenis.

Na Francesco Bianchini detto Campanino, en samen met Niccolò Chiarini detto Caino, is hij de fantino die het meeste opeenvolgende Palio’s reed : 34 om precies te zijn tussen 1823 en 1842.