cavalli

Rimini en het mysterie van 1982

Rimini debuteert op 2 juli 1974 bij Selva met Canapino. Na een slechte start wordt hij alsnog derde. Ook in augustus wordt hij door de kapiteins gekozen en gaat hij naar Pantera met debutant Ragno. Ondanks een goede start komt Rimini te kort voor een overwinning.

Het volgende jaar wint Rimini 4x in de provincie. In juli gaat hij naar Istrice, weer met Ragno. Rimini start op kop maar wordt in de San Martino bijgehaald door Drago. Een ronde later is het Pantera die de kop pakt.  In de laatste San Martino valt Pantera en Rimini pakt de kop. Ragno geeft deze niet meer af en Istrice wint. Na de triomf in juli loopt Rimini ook in augustus, bij Valdimontone, terug met Canapino. Een nieuw succes lijkt in de maak, maar na drie ronden aan de leiding te hebben gelopen wordt hij alsnog voorbijgestoken door Chiocciola.

In 1976 keert Rimini terug naar Siena waar hij in augustus aan Bruco wordt toegewezen. De wijk zet debutant Marasma op hem. Hij rijdt een goede koers maar kan niet winnen. Rimini start in tweede positie, en komt aan de leiding in de tweede ronde. De palio lijkt binnen voor Bruco, maar Marasma valt in de tweede Casato. Rimini loopt door maar stopt in de derde San Martino.

Een nieuw nederlaag volgt op 2 juli 1977. Rimini gaat naar Aquila die Spillo installeren als fantini. Na een goede start loopt Aquila in tweede positie. In de tweede ronde nemen ze de kop om in de laatste San Martino alsnog de duimen te moeten leggen voor Valdimontone.

Na deze bittere nederlaag in juli lacht een nieuwe overwinning hem tegemoet in augustus wanneer hij naar Oca gaat en daar Aceto treft. De koers zelf is een formaliteit : Rimini leidt van kop tot finish.

Een jaar later rijdt hij weer, hij gaat voor een tweede keer naar Istrice die deze keer kiezen voor Aceto. Een nieuwe overwinning leek een uitgemaakte zaak. Aceto werd echter verrast bij de start en slaagt er nadien niet meer in om Rimini naar de kop te brengen.

Ook in juli 1979 rijdt Rimini de Palio. Hij gaat voor een tweede keer naar Aquila die deze keer kiezen voor Ercolino. Na een zeer spannende race slagen ze er echter niet in de overwinning te pakken. Rimini wordt derde.

Meer dan een jaar later keert Rimini pas terug naar Siena voor de Palio Straordinario van 7 september 1980. Hij wordt geloot door Drago die Grinta erop zetten. Drago rijdt mee in de kop van de koers maar Grinta komt ten val in de tweede Casato. Rimini loopt scosso door en wordt tweede.

Na de ongelukkige Palio’s van 1978, 1979 en 1980 triomfeert Rimini terug op 2 juli 1981. Voor de derde keer gaat hij naar Aquila, die voor de rijzende ster Bastiano kiezen. Ze vertrekken als allerlaatste. Bastiano rijdt de koers van zijn leven, slaagt erin om iedereen in te halen en wint één van de inhaalraces uit de geschiedenis van de Palio.

Een jaar later arriveert Rimini in Torre, tot grote spijt van de eigenaars die van Oca zijn. De torraioli zijn wil enthousiast. Ze hebben immers niet meer gewonnen sinds 1961 en een einde lijkt in zicht! De fantino die de klus moet klaren is Bastiano. Het koningsduo is herenigd, niets lijkt een overwinning in de weg te liggen.

Op 2 juli 1982, enkele uren voor de koers, in volle voorbereiding slaat het noodlot toe. Rimini lijkt problemen te hebben met een poot. De dierenartsen van de stad worden opgetrommeld. Zij stellen een breuk vast en Rimini wordt uit koers gehaald. De torraioli, die zo zege zeker waren barsten in tranen uit. Ziekenwagen rukken aan om mensen af te voeren.

Zoals steeds breng tijd raad. Verder onderzoek de dagen na de koers brengt aan het licht dat er geen breuk is. De torraioli verdenken de eigenaars van sabotage. Rimini verkeert immers in perfecte staat en wordt in augustus aangeboden om de Palio te lopen. Hij wordt echter niet meer gekozen en eindigt zijn carriere met één van de grootste mysteries uit de geschiedenis van de Palio. Hij wint 3 van de elf gereden koersen.

In 1993 is Rimini eregast op de Cena della Prova Generale bij Oca. Het oude paard wordt in de watten gelegd door kinderen van de wijk. Ook Aquila en Istrice, andere winnaars met Rimini worden uitgenodigd.

Twee jaar later sterft Rimini op de gezegende leeftijd van 25 jaar.

Hieronder een docu van Canale 3 Toscana uit 1989 over Rimini.