koersen

Palio 2 luglio 2000 – na 25 lange jaren keert de Palio terug naar Camollia

De eerste Palio van 2000. Zowel Giove als Ré Artu zijn er niet bij. Daarenboven ontbreken een heleboel grote fantini : Cianchino, Dè (die pas later begint te winnen) en Massimino. Er worden 7 (!) nieuwe paarden gekozen. Votta Votta, de winnaar van de laatste palio van 1999 gaat naar Bruco. Pantera en Oca zijn outsiders met Zoarco en Braccio di Ferro. Tijdens de oefenritten zijn er weinig veranderingen van fantini. Onda vervangt Pistillo en laat Voragine terugkeren na 5 jaar afwezigheid. Giraffa stelt het debuut van Dino Pes uit tot augustus en kiest voor Stefano Lobina (detto Andrea). De paarden van Valdimontone en Pantera kennen wat problemen en slaan enkele oefenritten over. Valeska III van Onda weigert systematisch om tussen de touwen te komen. Oca maakt het meeste indruk en lijkt er bovenuit te steken. Het belooft een fijne palio te worden.

Giorgio Guglielmi di Vulci is de nieuwe mossiere en laat Onda zijn paard aan de teugels tussen de touwen brengen. Mamassino, die voor Oca rijdt lijkt de start aan Istrice te willen geven. Wanneer hij binnenkomt schieten Pantera, gevolgd door Torre, Oca zelf en Tartuca het best uit de touwen. In de eerste San Martino valt Torre. Oca leidt voor Pantera en Istrice zet de achtervolging in.

In de Casato komt de koers voor favoriet Bruco (vierde positie) met Il Pesse tot een einde. In de tweede San Martino schuift de onervaren Mamassino uit terwijl we enkele verplegers in de achtergrond nog een jockey zien afvoeren die een ronde eerder gevallen is. Pantera neemt zijn bocht ook niet denderend, kan Oca nog ontwijken maar moet Istrice, die binnenkant bocht draait laten voorgaan. In de achtergrond zien we Montone en Onda vallen. Istrice behoudt de kop, gevolgd door de scosso van Torre (Zenubbia) en Pantera. In de laatste San Martino wordt Trecciolino gedwongen om zeer kort te draaien. Hij botst tegen de balustrade, blijft miraculeus zitten en scheurt zijn broek. Istrice kan na 25 jaar zegevieren, voor Trecciolino is het zijn 4e overwinning in 5 jaar (1996-1998-1999-2000). Het begin van een heuse hegemonie.