cavalli

Giacca, de beste merrie van de 20ste eeuw

Giacca is het vierde meest succesvolle paard van de 20ste eeuw. Enkel Folco en Panezio (8) en Topolone (7) wonnen meer koersen dan zij (6). Ze is wel de merrie met de meeste overwinningen op de teller.

Giacca debuteerde op 2 juli 1919 op de eerste Palio na de onderbreking omwille van de Eerste Wereldoorlog.  Ze wordt toegewezen aan Leocorno die Cispa installeren als fantino. Na een zeer turbulente koersen, waarin verschillende wijken de kop pakken is het Leocorno die aan het langste eind trekken. Giacca debuteert met een overwinning.

Ook op 16 augustus loopt ze, voor Bruco deze keer. Ze rijdt een kleurloze palio. Op 2 juli 1920 rijdt ze voor weer voor Bruco. Ze slaagt er weer niet in om het succes van 1919 te herhalen.

Na deze twee mindere koersen verdwijnt ze van het palio-decor. Pas in 1924 komt ze terug. Ze gaat naar Chiocciola waar ze Picino krijgt als ruiter. Giacca start als eerste, gevolgd door Torre. Nadat Picino van zijn paard valt loopt ze alleen verder. Ze kan de kop behouden en wint haar tweede koers.

Pas twee jaar later zien we Giacca weer rijden. Bij Pantera is het Bubbolo die de taak heeft haar naar een overwinning te leiden. Pantera start als eerste en geeft deze positie niet meer af. Met deze overwinning vestigt ze ook een record. De koers gaat de geschiedenis in als de snelste tot dan toe. (let wel : paarden waren minder getraind als nu en liepen veel trager, koersen duurden dus ook veel langer).

In augustus van dat jaar gaat ze naar Oca waar ze Picino weer treft. Ook deze keer valt hij eraf. Door de val verliest ze snelheid en wordt ze ingehaald door andere wijken. Een vierde overwinning blijft voorlopig uit.

Op 2 juli 1927 rijdt ze voor Drago. Randellone krijgt de kans om haar naar de overwinning te leiden. Na een goede start valt ook hij van Giacca.

Op 16 augustus van datzelfde jaar is het debutant Bovino die bij Nicchio op Giacca mag zitten. Hij vertrekt als eerste en kan deze behouden. Een vierde overwinning is binnen.

Op 2 juli 1928 loopt Giacca een tweede keer voor Leocorno. Deze keer is het Randellone die als fantino gekozen wordt. Leocorno mag dan wel favoriet zijn, hij concentreert zich vooral op het blokkeren van Civetta. Bij de start pakt hij de teugels van het paard vast waardoor zijn koers snel eindigt. Later zou ook zijn carriere hierdoor eindigen omdat hij voor deze daad levenslang geschorst werd. Ook op 16 augustus kan hij niet winnen, voor Chiocciola met Bovino.

Op 14 september 1928 wordt er een Palio Straordinario georganiseerd. Giacca wordt door Onda geloot die kiezen voor Sgonfio. Na de goede start van de merrie volgt een nek aan nek race met Chiocciola. Het is Onda die aan het langste eind trekken.

Op 2 juli 1929 de merrie loopt haar laatste Palio. Ze keert voor de derde keer naar Leocorno. Net als bij haar debuut wint ze ook deze koers. Porcino is de fantino van dienst.